ATOPICKÝ EKZÉM - co je to a jak zmírnit projevy?
Atopický ekzém je chronické a svědivé kožní onemocnění. Trpí jím 15 až 30 % dětí, 2 až 10 % dospělých a postihuje stejně často muže i ženy.
Atopický ekzém neboli atopická dermatitida se řadí mezi celoživotní epizodická onemocnění. Střídají ho období klidu (remise) a vzplanutí (exacerbace) se silným výskytem ekzému. Jen ve výjimečných případech je průběh onemocnění kontinuální. Jedná se o kožní zánět, který má většinou alergický původ. Atopická dermatitida vzniká důsledkem snížení odolnosti lipidové kožní bariéry, kdy dochází ke snížení hydratace pokožky, a tedy ke zvýšení její suchosti. Kůže se stává méně odolnou proti působení spouštěcích faktorů, jakými jsou dráždivé látky a alergeny, které atopický ekzém dále zhoršují.
Příčiny atopického ekzému
Na rozvoji atopického ekzému se podílí faktory genetické, defekt kožní bariéry, imunologická odpověď,
vlivy životního prostředí a infekční agens. Atopický ekzém zhoršují například
alergeny, mikroby, dráždivé látky, hormonální i klimatické faktory nebo též
psychický stres.
Hlavními spouštěcími faktory jsou:
- alergeny,
- změny v dietě,
- šťáva z čerstvých plodů (jahody, citrusy, rajčata, exotické ovoce),
- emocionální stres,
- kontakt s aeroalergeny - srst zvířat, roztoči, pyly a plísně,
- kontakt s domácími zvířaty, mikroorganismy - bakterie, viry, plísně, kvasinky,
- kontakt pokožky s přírodními vlákny - vlna, kožešina, rovněž i umělá vlákna, například polyester,
- kontakt s dráždivými látkami - horká voda, cigaretový kouř, mýdla, prací prostředky bohaté na enzymy,
- hormonální změny (u žen) - 1. a 2. trimestr těhotenství, období kolem porodu, menopauza, premenstruační období,
- chlad a horko.
Příznaky atopického ekzému
Na pokožce se objevují zarudlá a svědivá šupinatá ložiska.
Vyrážka/ekzém zpravidla naskočí - zejména u dětí, v ohybových místech
končetin - zápěstí, loketní a zákolenní jamky, dále pak na obličeji,
krku a v horní části hrudníku. Ložiska silně svědí, avšak škrábáním se
do kůže dostávají bakterie, vzniká infekce, což ekzém pochopitelně zhoršuje.
Šupinatá ložiska se následně odlupují.
Atopická pokožka může vypadat různě. Mezi nejtypičtější příznaky patří:
- zvýšená suchost a celkové podráždění pokožky,
- zánětlivé pupínky a puchýřky,
- svědění a otok,
- mokvání,
- odlupující se plochy a následně strupy,
- v případech chronického ekzému pak zhrubnutí a barevné změny kůže.
Atopický ekzém u miminek a dětí
"Kojenecká fáze ekzému se objevuje během prvního roku života, první projevy už mezi 2. až 6. měsícem po narození. A to ve formě suché drsné kůže, zčervenání či silně svědících výsevů v oblasti tváří, čela, vlasů, uší a krku. V další fázi je pak typické postižení loketních a zákolenních jamek. Ekzém se může rozšířit po celé hlavě (strupy ve vlasech), těle a končetinách. Důsledkem svědění je nespavost, neklid a pláč dítěte. U kojenců jsou nejčastějšími spouštěči potravinové alergeny, kontakt se vzdušnými alergeny - často srstí, epiteliemi a slinami domácích mazlíčků. Výrazně negativní vliv na rozvoj atopického ekzému je znečištěné prostředí exhalacemi, zejména pak cigaretovým kouřem. Vliv na zhoršení ekzému může mít i probíhající infekce nebo prodělané očkování.
Dětská fáze nastává ve věku 2 až 12 let. Atopický ekzém se může objevit až v tomto věku, případně přecházet z kojenecké fáze.
Kolem 2. roku převažuje postižení loketních a podkolenních jamek, dále krku, šíje, zápěstí a prstů. Ložiska jsou zhrubělá, růžovo červená, jinak je typická spíše bledá, nápadně suchá pokožka se zarudlými a šupícími se očními víčky.
Atopický ekzém u dospělých
Adolescentní a dospělá fáze ekzému probíhá ve věku od 12 let. Po pubertě intenzita atopického ekzému klesá, projevy jsou mírnější. Kromě flexorových ploch bývají postižené ruce, bříška prstů, plosky nohou, tváře, okolí očí, rtů a prsních bradavek. Dominuje zhrubění kůže.
Komplikace
-infekce, zejména stafylokokové a herpetické
-psychosociální problémy - stres, pocit méněcennosti, nižší sebevědomí, při výrazném svědění poruchy spánku
-oční podráždění spojivek, vzácně šedý zákal či odchlípení sítnice
Léčba
Cílem léčby je omezení závažných příznaků onemocnění a prevence dalších vzplanutí, kontrola nad průběhem onemocnění a zlepšení kvality života nemocného. Podstata léčby spočívá v optimální péči o pleť, obnově kožní bariéry pomocí emoliencií a hydratací pokožky. Dále je důležitá úprava životosprávy (např. vhodné oblékání, správně zvolené mycí a kosmetické prostředky), jídelníčku, domácího prostředí, znalost a omezení faktorů vyvolávajících svědění.
Nejdůležitější je důkladná edukace pacienta
-Léčba mírných forem (suchá kůže, občasné svědění či zarudnutí)
-emoliencia a slabé účinné lokální kortikosteroidy
-Léčba středně závažných forem (suchá kůže, zarudnutí, časté svědění, občasné exkoriace)
-emoliencia, středně potentní lokální kortikosteroidy a lokální inhibitory kalcineurinu
-Léčba těžkých forem (rozsáhlé oblasti suché kůže, neustále svědění a zarudnutí, někdy exkoriace, mokvání, popraskání pokožky a změny pigmentace)
-emoliencia, silně účinné lokální kortikosteroidy, lokální inhibitory kalcineurinu, vlhké obklady, fototerapie, popř. systémová léčba
Zmírnit projevy atopického ekzému jde ale i jinak a to tím, že se na to zaměříme zevnitř. Například přímo na náš mikrobiom.
Co je střevní mikrobiom a jak souvisí střevní propustnost s atopickým ekzémem?
Jak efektivně léčit atopický ekzém pomocí stravy a změnou životního stylu?
Pojďme se na to společně podívat.
Co je střevní mikrobiom?
Střevní mikrobiom je tvořen mikroorganismy, které sídlí v lidském střevě a jsou nepostradatelné pro naše zdraví. Podporují trávení, chrání střevní stěnu a podporují normální imunitní funkce.
Proč se zaměřovat na střevní mikrobiom při léčbě atopie?
Střevo a kůže jsou dva důležité orgány, které udržují fyziologickou homeostázu (stálost vnitřního prostředí organismu). Propojení mezi střevem a kůží bylo již několikrát prokázáno. Poruchy trávicího traktu jsou často doprovázeny kožními projevy a naopak. Je zřejmé, že střevní mikrobiom se účastní mnoha zánětlivých poruch, které jsou spojené právě s atopií.
Co je syndrom propustného střeva a jak souvisí s atopií?
Odborníci se shodují, že narušení střevní bariéry (syndrom propustného střeva) umožňuje pronikání špatně strávené potravy a toxinů do oběhu, kde následně dochází k poškození tkání (i pokožky). Náš imunitní systém na přítomnost cizorodých látek reaguje spuštěním zánětlivé reakce, která může vyústit až v chronický zánět.
Jak zlepšit svůj střevní mikrobiom? Zdravým životním stylem
Střevní mikrobiom je do značné míry ovlivněn stravou, léky, nemocemi a stresem. To může ovlivnit propustnost střeva a změnit složení mikroorganismů ve střevě. Místo prospěšných mikroorganismů budeme hostiteli těch patogenních.
Jak zlepšit svůj střevní mikrobiom a tím pomoci i své pokožce:
- Jíst pestrou a vyváženou stravu bohatou na probiotika a prebiotika (více informací níže)
- Snížit stres
- Přestat/Výrazně omezit kouření
- Vyhnout se zbytečnému nadužívání antibiotik a nesteroidních protizánětlivých léků (Ibalgin, Ibuprofen,...)
- Pravidelně cvičit (pozitivně ovlivňuje peristaltiku střev a trávení)
- Mít dostatek kvalitního spánku
Jak by měla vypadat strava při atopickém ekzému?
Nejjednodušším pravidlem je připravovat si pokrmy ze základních surovin bohatých na zeleninu, ovoce, zdravé tuky a bílkoviny.
Měli bychom se primárně zaměřit na:
1. Pestrou stravu
2. Přidávat zeleninu ke každému jídlu
3. Potraviny s probiotiky
- Kvašené zelí / Pickles / Kimchi, kysané mléčné výrobky, kváskový chléb, kombucha aj.(3)
4. Potraviny bohaté na vlákninu (prebiotika)
5. Protizánětlivé potraviny
- Bobule, brokolice, avokádo, zelený čaj, houby, kurkuma, extra panenský olivový olej atd.(4)
6. Potraviny bohaté na Omega 3
- tučné mořské ryby (losos, sleď aj.), lněná semínka, chia semínka
7. Potraviny bohaté na kvercetin (silný antioxidant a antihistaminikum)
- Jablka, borůvky, hroznové víno, třešně, kapusta, čekanka, košťálová zelenina, paprika, červená cibule, chřest, klíčky, bylinky, olivový olej aj.
8. Potraviny bohaté na kolagen (Podle studie jsou kolagenové peptidy schopny zabránit rozpadu střevní výstelky)
- maso (táhlý vývar z kostí a masa), ryby a měkkýši, vaječné bílky, červené bobule, česnek, zelená listová zelenina, fazole, kešu ořechy, papriky aj.
9. Potraviny bohaté na l-glutamin (Nejhojnější aminokyselina v těle podporující zdraví střev)
- Kuře, ryba, zelí, špenát, mléčné výrobky, čočka, fazole, řepa, hrášek (5)
Co vynechat ve stravě atopika?
- Potraviny, na které máme alergie nebo jsme přecitlivělí.
- Omezit průmyslově zpracované potraviny
- Cukr
- Alkohol
Proč je u atopiků důležitý dostatečný příjem vitamínů, minerálů, probiotik a ostatních látek?
U atopika se deficit základních živin může negativně odrazit na stavu pokožky. A naopak, doplněním veškerých důležitých látek si můžeme velmi pomoci zmírnit příznaky atopického ekzému.
Pokud je toto téma, které řešíš i ty, nebo někdo v tvém okolí, napiš mi. Ráda předám své zkušenosti a poradím jaký produkt z našeho eshopu může se zmírněním projevů pomoci.
Nebo tě rovnou přidám do skupinky, kde recenze našich zákaznic (které s atopem bojují), mluví za vše.